Yatırım fonları nedir ve nasıl çalışır?

Yatırım fonları sermaye piyasalarının en önemli yatırım araçları arasında yer alır ve farklı tipleri vardır. Bu makale ile bu araçları, işleyiş mekanizmalarını, en önemli özelliklerini ve risklerini öğreneceğiz

Yatırım fonları nedir?

Yatırım fonları, yatırımcıların paralarını kolektif yatırıma ayrılmış fonlarda, bir dizi yatırımcının ortak katkılarıyla bir araya getirmelerine olanak tanıyan finansal araçlardır. Her yatırımcı, fonun portföyünün bir kısmını temsil eden bir pay edinerek fonun portföyüne ortak olur. Fondaki tutar profesyonel bir yönetici tarafından yönetilir.

Fonun sermayesi bir veya birden fazla sermaye piyasası aracına yatırılır. Bu yatırım araçları, hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller, ticari mallar, para, değerli metaller gibi fonun faaliyet göstermeye yetkili olduğu iş sektörlerinden birini kapsayabilir...

Yatırım fonları nasıl çalışır?

İlk olarak, yatırım fonu izinli bir fon yönetim şirketi (Oragon gibi) tarafından kurulur ve şirket de fonun amaçlarını, politikalarını, varlıklarını, ücretlerini, planlarını ve yatırım hedeflerini belirleyerek yatırım fonunu yönetir...

Yatırım fonları genellikle tek bir fonun paylarının bölünmesi esasına göre işler, bir fon payının net fiyatı, fonun varlıklarının değerinin fon paylarının sayısına bölünmesiyle belirlenir, ardından fon payları halka açık veya özel abonelik yoluyla satışa sunulur.

Yatırımcılardan para toplandıktan sonra, fon yönetim şirketi bu parayı kendi uzmanlığı ve hedefleriyle uyumlu belirli varlıklara yatırmaya başlar, şirket varlıkların performansını sürekli olarak izler ve risk yönetimini dikkate alarak portföyün büyümesine yardımcı olmak için gerekli değişiklikleri yapar.

Fonu yöneten şirket, fon karlarını yatırımcılara periyodik olarak (yıllık, altı aylık veya başka bir şekilde) dağıtır. Yatırımcılar yatırım fonundaki paylarını fonun ihraç belgesinde belirtilen kriterlere uygun olarak şirkete satabilirler.

Yatırım Fonu Tipleri

Yatırım fonlarının birçok Tipi vardır. Her fon tipinin kendine özgü araçları, özellikleri ve riskleri vardır. Fonları yönetenler riskleri nasıl yöneteceklerini ve kazançları nasıl optimize edeceklerini bilirler.

Hisse senedi fonları: Sermayelerini borsada işlem gören şirketlerin hisse senetlerine yatıran yatırım fonlarıdır. Bu fonlar büyümelerini hisse senedi fiyatlarının büyümesi ile gerçekleştirirler, ancak bu fonların dezavantajı, dalgalanmalara ve oynaklığa maruz kalan hisse senedi fiyatları ile ilişkili olmaları nedeniyle yüksek yatırım riskine sahip olmalarıdır.

Tahvil fonları: Bunlar, paralarını devlet veya şirket tahvillerine yatıran ve kazançlarını bu tahvillerden elde edilen tefeci faizlerinden sağlayan fonlardır.

Karma yatırım fonları: Önceki iki fonun, yani hisse senedi ve tahvil yatırımlarını birleştiren karma fonların ek bir çeşidi de olabilir.

Ticari Mal Fonları: altın, petrol, doğal gaz ve benzeri mallara yatırım yapma konusunda özelleşmiş bir fon tipidir.

Kıymetli madenler fonları: borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan fonları içeren şemsiye fonlardır.

Gayrimenkul fonları: İnşa edilmiş ve edilmekte olan, konut ve ticari gayrimenkullere yatırım yapmaya dayandıkları için genellikle güvenli olan ve kârları artan fon tiplerinden biridir.

Bu tiplere ek olarak, finansal araçlarında farklılık gösteren birçok başka fon da vardır, örneğin: Endeks Fonlar, Aktif Yatırım Fonları, Alternatif Yatırım Fonları...

Yatırım fonlarını diğer sermaye piyasası araçlarından ayıran özellikler nelerdir?

Yatırım fonları bir dizi avantajlı yatırım özelliğine sahiptir, bunların en önemlileri şunlardır:

  1. Yatırım portföyleri kendi yatırım alanlarında uzman kişiler tarafından yönetilir, bu da yatırımcıyı sermayesini ve yatırımlarının büyümesini izleme yükünden kurtarır, çünkü portföy yönetimi yatırım risklerini, başarı şansını, engelleri ve anlaşmaları yönetme yöntemini inceler...
  2. Yatırım fonları, yatırımcıların yatırımlarını çeşitli varlıklarda çeşitlendirmelerine olanak sağlar, bu da örneğin tek bir şirketin varlıklarına yatırım yapmanın aksine yatırım ve sermaye kaybı riskini büyük ölçüde azaltır.
  3. İdari veya yasal zorluklar olmadan yatırım fonlarına yatırım yapmanın ve bu fonlarla işlem yapmanın kolaylığı.
  4. Yatırımların nakde dönüştürülebilmesi ve birim hisselerin istenildiği zaman satılabilmesi, yani diğer yatırım tiplerinden farklı olarak hisselerden basitçe likidite sağlanması.

Yatırım fonlarının riskleri nelerdir?

Diğer yatırım araçları gibi, yatırım fonlarının da fon yönetiminin genellikle dikkate aldığı ve akıllıca yönetmeyi hedeflediği birtakım risklerle ilişkili olması doğaldır, bunlardan:

  • Fonun sahip olduğu varlıkların değerinin düşmesi. Fonun satın aldığı menkul kıymetlerin değeri artabilir veya azalabilir ve tek bir fona yapılan yatırımın kaynakları çeşitlendirilmemişse risk artar.
  • Tahvil fonlarında, borç alan devlet ya da şirket borçlarını ödeyemezse sermaye kaybı yaşanabilir. Bu nedenle tahvil fonları en tehlikeli yatırım fonlarından biri olarak kabul edilir.

Bir yatırım fonu nasıl seçilir?

Bir yatırım fonuna yatırım yapmadan önce, ilgilendiğiniz fonun amacının kendi amacınızla uyumlu olup olmadığını belirlemek ve risklerin çoğunlukla güvenli olduğundan emin olmak için alanında uzman bir yatırım danışmanına danışmanızda fayda var.

Bununla birlikte bir yatırım fonunu değerlendirmenize yardımcı olacak bazı kriterlerden de bahsetmekte yarar var:

Risk seviyesi: Tüm yatırım fonları eşit derecede riskli değildir. Bir yatırım fonunun iş alanları ne kadar değişken ise risk o kadar yüksektir, daha istikrarlı varlıklara yapılan yatırımlar ise genellikle güvenlidir (örneğin gayrimenkul fonları).

Yatırım fonlarını birtakım projelere bölmek, genel olarak yatırımlarda güvenlik şansını artırır.

Öte yandan, potansiyel olarak yüksek getiri vaat eden fonlar aynı zamanda büyük kayıp potansiyeli anlamına gelir, bu da yüksek sermaye riski demektir.

Geçmiş performansı: Bir yatırım fonunun geçmiş performansını öğrenmek, fonun iyi yönetilip yönetilmediğini ve arkasındaki ekibin sermayeyi akıllıca ve ustalıkla yönetip yönetemediğini değerlendirmemize yardımcı olabilir.

Bir fonun geçmişte elde ettiği getirinin bir sonraki dönemde de elde edileceğinin garantisi olmadığı için bu kural doğası gereği istikrarsız olsa da performansın bir göstergesi olabilir.

Maliyet: Bir fonun gider oranının getiriler üzerinde olumsuz etki yaratması normaldir, bu en yüksek gider oranına sahip fonun daha kötü bir finansal getiri elde edeceği anlamına gelmez, fonların gider oranları farklı nedenlerle değişebilir, bir fon bir kez portföy oluşturup finansal hedeflerine ulaşmak için fazla işlem yapmamayı tercih edebilir, başka bir fon ise sık işlem yaparak günlük fiyat hareketlerinden kar etmeyi hedefleyebilir, bu nedenle ikinci fon işlem yaparken daha fazla komisyon ödeyecek ve böylece harcama miktarını artıracaktır.

Her durumda, alım satım yapma olasılığını değerlendirmek ve diğer fonları karşılaştırmak için fonun giderleri ve ücretleri hakkında tam bilgi sahibi olmakta fayda vardır.

Fon ve yönetimi hakkında genel bilgi: Bir yatırım fonuna katılmaya karar vermeden önce, fonun kurucusu, yönettiği fonlar ve bunların başarı oranları hakkında en önemli bilgilerin yanı sıra fonun seçilen portföyünü yönetecek portföy yöneticisinin profesyonel biyografisi, işi denetleyen ekip ve bu alandaki kariyeri, fonun çeşitli portföyleri genelinde en son bilgileri ve stratejilerinin yanı sıra fon yönetim ücretleri, tahmini gider oranları, yatırım koşulları ve gerekli belgeler gibi bilgileri gözden kaçırmayın ve ardından bu fonu diğer fonlarla karşılaştırarak aralarındaki farkı ayırt edin.

Yatırım fonlarına ilişkin vergisel hususlar

Yatırım fonu yönetim şirketleri vergiye tabi şirketler olarak kabul edilmekte ve bu şirketlerin portföy yönetiminden elde ettikleri kazançlar için beyanname vermeleri gerekmektedir.

Ancak, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesinde yer alan istisnalar kapsamında, Türkiye'de kurulu menkul kıymetler yatırım fonları veya bunlara bağlı ortaklıkların portföy işletmeciliğinden doğan kazançları bazı durumlarda kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Oragon Türkiye'de yatırım fonları kuruyor ve profesyonel olarak yönetiyor

Oragon, yatırım yönetimi ve yatırım fonları alanında gücünü ve ekibinin uzmanlığını kanıtlamış, yatırımın köklerine ve verimli ortamlarına dayanan deneyimi ve Türk piyasasının ilke ve kurallarına uygun olarak yatırım fonlarını yönetebilen bir kadroya sahip bir şirkettir.

Yatırım fonlarımız, yatırım risklerini dikkate alan ve bunları profesyonelce ele alan kontroller dahilinde size geniş kâr ve büyüme fırsatları sunmaktadır.

Hizmetlerimiz, ekibimiz, uzmanlığımız ve faaliyet alanlarımızdaki başarılarımız hakkında ayrıntılı bilgi için doğrudan iletişime geçmenizi veya web sitemizde listelenen sabit lokasyonlarımızı ziyaret etmenizi bekliyoruz.

 

Oragon©

Bize Ulaşın!

Yatırımlarınızla ilgili bize her an ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.