Yatırım fonlarının riskini en aza indirme stratejileri

Yatırım fonları, performans riski ve piyasa riski gibi farklı risk türleriyle ilişkilidir ve bu riskleri en aza indirmek için çeşitlendirme ve Oragon uzmanları tarafından elinize verilen diğer stratejiler gibi bir dizi strateji izlenebilir.

Yatırım fonlarının risk türleri nelerdir?

Yatırım fonları, sermayeyi en üst düzeye çıkarmak için kâr etme istekleri ve yatırımların büyümesinin önünde duran veya ciddi kayıplara neden olan çeşitli yatırım riskleri ile dikkat çekmektedir.

Her tür yatırımda sermaye yönetiminin temellerinden biri, çeşitli yatırım risklerini ve bunların nedenlerini dikkate almaktır.

Bu makalede, yatırım fonlarına ilişkin en yaygın yatırım riski türlerinden ve riskleri en aza indirmek ve nedenlerini ele almak için ekonomistler tarafından kullanılan veya önerilen en iyi araç ve stratejilerden bahsederek neden ve tedaviyi kısaca inceleyeceğiz.

Yatırım fonlarına yatırımla ilgili genel risk türleri:

1. Piyasa riski

Finansal piyasalar dalgalanmalarıyla bilinir ve yatırım yapılan varlıkların değeri düşerek yatırımcıların sermayelerinin bir kısmını kaybetmelerine neden olabileceğinden, bazı şiddetli dalgalanmalar Fon'a yatırılan sermaye için risk oluşturabilir.

Piyasalardaki bu dalgalanmalar, birçok yatırım sektörünü etkileyen değişen faiz oranları veya Korona krizi sırasında olduğu gibi küresel ekonomiyi bir ülkeden diğerine farklı şekilde etkileyen ekonomik krizler, bir bölgedeki jeopolitik olaylar ve huzursuzluklar veya belki de döviz fiyatlarındaki dalgalanmalar ve diğer faktörler gibi tek bir faktörden veya aynı anda birden fazla faktörden kaynaklanabilir.

2. Performans riski

Bununla, yatırım için uygun olmayan varlıkların seçilmesi, etkin olmayan yatırım planlarının geliştirilmesi, yatırım planına uyulmaması veya fonun stratejisinde plansız ve programsız değişiklikler yapılması nedeniyle, beklenen sonuçlarla veya piyasa endeksleriyle karşılaştırıldığında fonun kendi performansıyla ilişkili riski kastediyoruz...

3. Kredi riski

Kredi tahvillerini ihraç edenlerin, şirketlerin iflası veya hükümetlerin borçlarını ve faizlerini ödeyememesi nedeniyle mali yükümlülüklerini yerine getirememesiyle ilişkili risktir ve temerrüt yatırımcılar için önemli kayıplara yol açabilir. Bu nedenle, tahvil fonlarına yatırım yapmak en tehlikeli yatırım türlerinden biridir, çünkü fonu etkileyen çeşitli kredi risklerinin sermaye üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir.

4. Operasyonel riskler

Bunlar genellikle insan hatalarından veya fonu ya da onu yöneten şirketi idare eden iç sistemlerdeki kusurlardan kaynaklanır ve doğal olarak şirketin itibarına zarar verir.

Örnekler arasında hesaplamalardaki hatalar, veri kaybı veya dolandırıcılık sayılabilir...

Yatırım fonlarının risklerini en aza indirecek stratejiler nelerdir?

Yatırım fonlarına ilişkin en önemli risk türlerini ele aldıktan sonra, ortalama bir yatırımcının bilmemesi ya da sermayesini bağışık hale getirmemesi gereken hususlar arasında yer alan bu risklere karşı stratejilerden ve bunlarla başa çıkma yollarından, ayrıca fon yönetim şirketlerinin bu konudaki rolünden bahsetmek çok önemlidir.

  1. Birden fazla fona yatırım yapmak (çeşitlendirme)

Yani, sermaye çeşitlendirmeye uygunsa, çeşitli şekillerde çeşitlendirme, örneğin:

  • Fonların çeşitlendirilmesi (gayrimenkul fonları, tahviller, hisse senetleri, emtialar...).
  • Aynı fon içindeki varlıkların çeşitlendirilmesi (örn. gayrimenkul varlıkları: Konut, ticari ve endüstriyel mülklere yatırım yaparak aynı zamanda).
  • Mümkünse, uygun yatırım performansına sahip birden fazla aktif küresel pazar içinde coğrafi çeşitlendirme.
  1. Riskleri ve getirileri analiz etmek

Bu, karşılaşılabilecek riskler karşılığında elde edilebilecek faydaları tahmin etmeye çalışmak için kapsamlı bir çalışma ve dikkatli bir analiz yoluyla yapılır.

Riskler kabul edilebilir, orta veya yüksek riskler olarak ayrılmalı, her birine yönelik olasılıklar oluşturulmalı, ardından her seviyede elde edilebilecek getiri karşılaştırılmalı ve size sunulan seçenekler tahmin edilmelidir.

Portföy dengeleme, yatırımcının veya fon yönetiminin her zaman ortaya çıkan verilere göre bazı varlıklara yapılan yatırımları artırarak veya diğerlerinden çekilerek piyasa hareketine ayak uydurmak için aldığı önlemlerdir.

  1. Sürekli izleme ve yeniden dengeleme

Yatırım fonlarına yatırım yapmak, piyasa gelişmelerini, piyasa dalgalanmalarını ve olumlu veya olumsuz haberleri takip etme ihtiyacı açısından diğer sıradan yatırımlardan farklı değildir, bu nedenle sermayeyi korumak ve performansı artırmak için fonlardaki yatırımların hareketini takip etmek ve gerektiğinde gerekli önlemleri almak gerekir.

  1. Uzman finansal danışmandan yardım almak

Yatırım fonlarına yatırım yapan bir yatırımcı, başvurduğu alanda yeterli finans ve yatırım deneyimine sahip değilse, uzman ve güvenilir bir finansal danışmandan yararlanmayı ihmal etmemelidir, çünkü uzman bir finansal danışman, yüksek deneyimi ve piyasadaki gelişmeler ve haberler hakkındaki sürekli bilgisi sayesinde, uygun fonların seçilmesine ve yatırım portföyünün kâr elde etmeyi uman bir plana göre çeşitlendirilmesine yardımcı olan birçok önemli ipucu sağlayarak katkıda bulunabilir.

Oragon Fonları ile yatırım karınızı en üst düzeye çıkarın

Oragon'un iddialı yatırım fonlarını hayata geçirmesi ve bu konuda, özellikle gayrimenkul fonları alanında ve genel olarak yatırım fonlarının kurulması ve yönetilmesi konusunda elde ettiği önemli başarılar, sermayelerini büyütmek ve kârlarını artırmak isteyen yatırımcılar için cazip bir yatırım modeli oluşturmuştur.

Oragon'un, Türkiye'nin ve bölgenin önde gelen yatırım uzmanlarından oluşan bir grup tarafından yönetilen yatırım fonları aracılığıyla sağladığı güvenli ve iddialı yatırım fırsatları sayesinde, ilgili taraflar, şeffaf çalışmalarımız ve açıkça tanımlanmış yatırım planlarımız aracılığıyla en iyi yatırımları seçmek ve gelişmiş stratejilerimizden yararlanarak yatırım hedeflerine ulaşmak için gerçek fırsatlara sahip olacaklardır.

Portföy dengeleme, yatırımcının veya fon yönetiminin her zaman ortaya çıkan verilere göre bazı varlıklara yapılan yatırımları artırarak veya diğerlerinden çekilerek piyasa hareketine ayak uydurmak için aldığı önlemlerdir.

 

Bize Ulaşın!

Yatırımlarınızla ilgili bize her an ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.