Yatırım Fonlarının Mekanizması

Bu makalede, Oragon uzmanları yatırım fonlarının nasıl çalıştığını, organizasyon yapılarını ve ilgili mevzuat ve yasaları ayrıntılı olarak anlatmaktadır.

Yatırım fonları nasıl çalışır?

Yatırım fonları kavramı, başarılı bir yatırımcının küçük yatırımcılara ve birikimlerini değerlendirmek isteyen herkese, belirli veya belirsiz bir süre boyunca yapmak üzere olduğu büyük ve çeşitlendirilmiş yatırımlara katılma fırsatı sunması, böylece bireysel katkılarının bu yatırımda katılımcı hisseler olarak hizmet etmesi ve her birinin kârdan pay alması şeklinde basitleştirilebilir.

Önceki örneği gerçeğe uygulamak gerekirse:

  • Yatırımcı, yetkili yatırım fonudur (personeli ve idari organizasyonu ile birlikte).
  • Küçük yatırımcılar ve mevduat sahipleri, sermayeleri ölçüsünde yatırım fonunun birimlerine sahip olan fonun hissedarlarıdır.

Fon yönetimi genellikle asgari bir yatırım değeri belirler. Her mevduat sahibi, ücretler ve masraflar düşüldükten sonra, fonda sahip oldukları birimlerle orantılı olarak kârdan pay alır.

Bir yatırım fonuna yatırım yaparak, mevduat sahipleri sermayelerini büyük ölçekli projelerde ve çeşitli yatırımlarda, akıllıca ve yetenekli sermaye yönetimiyle, genellikle en iyi yatırım sonuçlarını sağlayarak kullanma fırsatına sahip olurlar.

Fon yönetimi genellikle asgari bir yatırım değeri belirler. Her mevduat sahibi, ücretler ve masraflar düşüldükten sonra, fonda sahip oldukları birimlerle orantılı olarak kârdan pay alabilir.

Bir yatırım fonuna yatırım yaparak, mevduat sahipleri sermayelerini büyük projelerde ve çeşitli yatırımlarda, akıllı ve yetenekli sermaye yönetimi ile çalıştırma fırsatına sahip olurlar ve genellikle en iyi yatırım sonuçlarının elde edilmesini sağlarlar.

Aşağıdaki satırlarda, yatırım fonlarının mekanizması ve çalışma süreçlerinin ana hatları hakkında kısaca bilgi vereceğiz:

Yatırımcılardan para toplamak

Yatırım fonlarının, yatırımcıların birikimlerini işletmek ve gelirlerinden yararlanmak amacıyla yatırdıkları finansal araçlar olduğu yaygın bir bilgidir.

Yatırımcılar fonun birimlerini satın alırlar ve her birim fonun varlıklarından bir payı temsil eder ve fonun karı arttıkça değeri de artar.

Birim fiyatlandırması genellikle fonun büyüklüğüne ve sahip olduğu varlıklara bağlı olduğundan, birimlerin değeri fonun varlıklarının birim sayısına bölünmesiyle belirlendiğinden, tek bir birimin değeri bir fondan diğerine değişir.

Fonun değeri genellikle her iş gününün sonunda hesaplanır ve fonun değeri, fonun yatırım yaptığı varlıkların değerine ve yatırımlarının başarısına veya düşüşüne bağlı olarak artar veya azalır.

Varlık Yönetimi

Müdür tarafından temsil edilen fonun yönetim ekibi, fonların farklı yatırım yönleri ve uzmanlıklarına uygun olarak, yeni gelişmeleri ve çeşitli piyasa risklerini dikkate alarak, önceden belirlenmiş plan dahilinde veya sermaye büyümesini hedefleyen stratejilere göre yatırım kararları almaktan ve yatırımı yönlendirmekten sorumludur.

Yönetici, alanındaki engin tecrübesi ve piyasa gelişmelerini iyi okuması sayesinde varlık alım-satım kararlarını verir ve yatırım fırsatlarını analiz eder.

Aslında, yatırım fonlarının en önemli rolü, halka açık bir şirkette hisse satın almanın en önemli zıtlığı olan varlıkların başarılı bir şekilde yönetilmesidir (bir şirkette hisse satın almak, yatırımınızı kendiniz yönetmenizi gerektirirken, yatırım fonlarında, fonun hedeflerinin başarısını sağlamak için bu görevi profesyonel fon yöneticileri üstlenir).

Yatırımların ve varlıkların çeşitlendirilmesi

Çeşitlendirme kendi başına bir amaç olmayabilir, ancak yatırım faydaları, tek bir yatırım varlığına yatırım yapmanın yüksek riskinin karşısında, bu adımın sermayeyi korumadaki ve kar fırsatlarını artırmadaki etkili etkisi nedeniyle, özellikle yatırım fonlarında büyük yatırım operasyonlarının temel taşı haline getirmektedir.

Varlık çeşitlendirmesi kavramıyla, fonun yatırımlarını fonun uzmanlığına göre çeşitli varlıklara dağıtmayı (gayrimenkul fonlarındaki gayrimenkul türleri gibi: konut, ticari, endüstriyel...), coğrafi çeşitlendirmeyi (yakında büyümesi beklenen bir dizi önemli yatırım alanına yatırım yapmak) ve varlık büyümesinin aşamalarında (inşaat, bakım ve yeniden satış gibi...) yatırımı çeşitlendirmeyi kastediyoruz.

Performans Ölçümü

Fon'un yönetim görevi, Fon'un yatırımcılarıyla çalışırken şeffaflığı desteklemek için periyodik raporlar sağlamayı ve yayınlamayı da içerir, bunlardan en önemlileri şunlardır: Performans ölçütleri, toplam getiri, yıllıklandırılmış getiri oranı, karşılaştırma ölçütleriyle karşılaştırma ve fonun performansına ilişkin periyodik raporlar.

Yatırım Fonlarının Yapısı

Yatırım fonlarının, yatırımcıların çıkarlarının korunmasını sağlamak için açık bir düzenleyici yapı ve sıkı yasal düzenlemeler gerektiren karmaşık finansal araçlar olduğu açıktır. Bu nedenle, Türkiye'deki yatırım fonları, bu fonlara lisans vermekten ve bunlar için kurallar ve düzenlemeler belirlemekten sorumlu olan Menkul Kıymetler Komisyonu'nun kontrolüne tabidir.

  • Organizasyonel Yapı

Organizasyon yapısı temel olarak şunlardan oluşur:

  • Fon Yöneticisi: Varlıkların yönetilmesinden (alım ve satım) ve yatırım stratejisinin geliştirilip uygulanmasından sorumludur.
  • Yönetim Kurulu: Fonun yatırım politikalarını belirlemekten ve fonun yönetimini denetlemekten sorumludur.
  • Portföy Saklayıcıları (Portföy Saklama Kuruluşları): Fon varlıklarının tarafsız bir üçüncü taraf saklayıcısı ve finansal varlıkların saklanması olup, kayıtların tutulması, yatırımların ve varlık sahipliğinin doğrulanması, işlemlerin gerçekleştirilmesinin ve nakit hareketlerinin izlenmesi ve fon içtüzüğünde belirtilen görevlerin yerine getirilmesini sağlarlar ve bu hizmet lisanslı banka ve aracı kurumlar tarafından verilir.
  • Yatırım Danışmanı (Yatırım danışmanı): Fon yönetim organizasyonuna yatırım stratejileri ile ilgili tüm konularda danışmanlık yapmaktan sorumlu kuruluş.
  • Yasal İnceleme ve Denetim: Fonun yasalara, yönetmeliklere ve muhasebe standartlarına uymasını sağlamak.

Kanunlar ve Mevzuat

Türkiye Cumhuriyeti Sermaye Piyasası Kurumu, piyasaların düzenlenmesi, sermaye piyasası araçlarının ve yatırım fonlarının geliştirilmesi için ayrıntılı düzenlemeler ve mevzuat belirlemekte, yatırım fonlarının düzgün işleyişini sağlamak ve fonlardaki yatırımcıların haklarını korumak için kurallar, kanunlar ve yönetmelikler çıkarmaktadır.

Bu kanun ve yönetmelikler, fonlarda çalışmanın temellerini dikkate alır ve her ayrıntıya ilişkin yasal parametreleri düzenler.

Oragon ile fon yatırımınıza başlayın

Oragon, bir dizi iddialı yatırım fonu başlatmış ve yönetim ekibinin fon yönetimi alanındaki mükemmelliği sayesinde, birikimlerini büyütmek isteyen herkes için teşvik edici bir yatırım modeli sunabilmiştir.

2023 yılında Oragon, girişim sermayesi portföylerinin lisanslı yaratıcısı ve yöneticisi haline gelerek faaliyetlerini genişletti.

Bugün Oragon, yatırım fonlarını, net ve iyi düşünülmüş yatırım ilkelerine uygun olarak yatırım risklerini dikkate alarak, fonlarını büyütmek ve yatırım portföylerini çeşitlendirmek için stratejik planlarla birikimlerini büyütmek isteyen hırslı yatırımcıların kullanımına sunmaktadır.

Oragon'un özel bir yatırım vizyonuyla yeni yatırım deneyimlerine başlamak isteyen yatırımcılara yönelik özel yatırım fonu kurma, lisans ve resmi onay alma imkanlarının yanı sıra Türkiye'deki yatırım fonlarına yatırımla ilgili her konuda ücretsiz danışmanlık hizmetlerimiz de bulunmaktadır.

 

Bize Ulaşın!

Yatırımlarınızla ilgili bize her an ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.