Enflasyona karşı korunmada yatırım fonlarının rolü

Yatırım fonları enflasyona karşı korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu makalede, bu rolü ve enflasyona karşı korunmak için yatırım fonlarını kullanmanın avantaj ve dezavantajlarını ayrıntılı olarak açıklıyoruz. Yatırım fonlarıyla ilgili her şey için Oragon uzmanlara danışabilirsiniz.

Enflasyon, bir ülkede mal ve hizmet fiyatları ile hayat pahalılığının belirli bir süre içinde sürekli olarak artmasını ifade eder. Bu da paranın değerinin aynı mallar karşısında değer kaybetmesi anlamına gelir.

Bu nedenle, enflasyonun makul sınırları aşması durumunda, genellikle ekonominin tüm yönlerini etkileyen, satın alma gücünde azalmaya yol açan, ekonomik belirsizlikle birlikte ülkeleri ekonomiyi kontrol etmek için faiz oranlarını artırmaya sevk eden etkileri nedeniyle enflasyon ekonomik bir hastalık olarak sınıflandırılır.

Enflasyonun tersi olan deflasyon, paranın değerindeki artışa karşılık malların değerindeki düşüştür. Aynı zamanda, genellikle yaygın işsizlik ve yavaş büyüme ile karakterize edilen etkileri nedeniyle ekonomistleri ve ülkeleri endişelendiren ekonomik bir hastalıktır.

Enflasyon geleneksel yatırımları nasıl etkiler?

Genel olarak, ekonomik enflasyon bir sektörden diğerine farklı etkilere sahip olabilir, ekonominin bazı sektörleri gerilerken diğerleri büyür. Örneğin:

Hisse Senetleri

Şirketlerin borsadaki hisse fiyatları bu dönemlerdeki performanslarıyla bağlantılıdır, ancak enflasyonun üretim üzerindeki etkisi açıktır, özellikle vatandaşların satın alma gücü azaldıkça, bu şirketlerin performansında bir düşüşe ve üretimlerinde ve hisselerinde bir düşüşe yol açar.

Merkez bankaları enflasyonist dönemlerde genellikle faiz oranlarını yükseltir, bu da borçlanma maliyetini artırır ve dolayısıyla bu şirketlerin büyümesini azaltır.

Tahviller

Tahviller, şirketler veya hükümetler tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarıdır. Faiz oranındaki artışa bağlı olarak ikincil bir etkiyle enflasyondan da etkilenirler, bu da yeni tahvillerde daha yüksek getiri ve eski, daha düşük getirili tahvillerde daha düşük getiri anlamına gelir.

Gayrimenkul

Enflasyon yükseldiğinde, hammadde ve işçilik ücretlerinin yüksek maliyeti nedeniyle gayrimenkul üretim çarkını zorlayan fiyatlar yavaş büyüme hakkını alır ve bu da ister alım ister satım ister kiralama olsun gayrimenkulün değerini açıkça artırır.

Enflasyona karşı korunmada yatırım fonlarının rolü

Yatırım fonları, aşağıdaki gibi genel ve özel avantajları sayesinde enflasyona ve etkilerine karşı korunmak için ideal araçlar olabilir

  • Emtia Fonları

Bu tür fonlarda emtia fiyatları doğal olarak enflasyonla birlikte yükselir, bu da sermayeyi korur ve emtia varlıklarının (altın, petrol ve tarımsal ürünler gibi) fiyatı arttıkça büyümesine katkıda bulunur.

Fon yönetimi varlıklarını iyi seçer ve bunları doğru zamanda tutar veya satarsa, bu yatırımlar enflasyonun olumsuz etkilerini dengelemek için iyi bir büyüme sağlayabilir.

  • Gayrimenkul Fonları

Gayrimenkul fonları, enflasyon dönemlerinde değerini koruyan veya değer kazanma eğiliminde olan maddi varlıklar olarak kabul edilen gayrimenkul varlıklarına yatırım yapar.

Buna ek olarak, ihtiyatlı fon yönetimi politikaları da potansiyel ekonomik risklerin ihtiyatlı bir şekilde ele alınmasına katkıda bulunacaktır.

  • Dengeli Fonlar

Diğer adıyla: Portföyünde gayrimenkul, tahvil, hisse senedi ve emtia gibi çok çeşitli yatırımlar bulunan yatırım fonları olan karma fonlar...

Bu tür fonlarda yatırımlar daha geniş bir varlık yelpazesine yayılır, bu da daha düşük risk limitleri anlamına gelir.

Enflasyona endeksli yatırım fonları (Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) gibi)

Bu tür fonlarda, tahvilin faiz oranının değeri ülkenin enflasyon oranına göre değişerek yatırımcıların sermayesini enflasyondan korur.

Enflasyona karşı korunmak için yatırım stratejileri

Ekonomik belirsizlik ve piyasanın geleceğini tahmin etmenin zor olduğu durumlarda, yatırımcının varlıklarını ve sermayesini koruması için net stratejiler olmalıdır, örneğin:

  1. Altın ve değerli maden ticareti küresel olaylara ve değişen haberlere uyum sağlayabileceğinden, yatırımları altın, diğer değerli madenler ve petrol gibi daha istikrarlı varlıklara tahsis etmek.
  2. Enflasyon para biriminin değer kaybetmesine yol açarken, altın ve değerli metaller göreceli değerlerini ve satın alma güçlerini tarih boyunca oldukça iyi korurlar ve iyi bir gelir sağlama konusunda tahviller veya hisse senetleri kadar iyi olmasalar da, altın ve değerli metaller enflasyon dönemlerinde yatırım yapmak için ideal varlıklardır.
  3. Hisse senetlerine yatırım yapılması durumunda, iyi bir portföy çeşitlendirmesi, enflasyon veya durgunluk dönemleri gibi daha zorlu ortamlarda kritik önem taşır, bu nedenle portföyünüzü bir dizi küresel ve yerel hisse senediyle çeşitlendirmek önemlidir ve yatırım fonları, enflasyona karşı korunmaya yardımcı olan çeşitlendirilmiş bir hisse senedi portföyüne erişmenin kolay bir yoludur.
  4. İster doğrudan yatırım ister gayrimenkul fonları aracılığıyla olsun, gayrimenkule yatırım yapın, çünkü gayrimenkul genellikle yatırımcıları için tatmin edici bir gelirin yanı sıra varlıkların değer kazanması ve enflasyon dönemlerinde fiyatlar yükseldikçe kiraların değerinin artması olasılığını da beraberinde getirir.
  5. Emtiaya, özellikle de fiyatlarının yükselme olasılığı nedeniyle enflasyonu besleyen ilk unsurlardan biri olan ham emtiaya yatırım yapmak. Bu, doğrudan yatırım, bu emtiaya odaklanan şirketlere yatırım ve hatta emtiaya odaklanan fonlar yoluyla yapılabilir. Yatırımları birden fazla sektöre dağıtmak da faydalıdır ve yatırım kararları enflasyonist dönemlerde sonuçları düşünülmeden fevri bir şekilde verilmemelidir, bu nedenle daha net bir vizyon oluşturmak ve daha sağlıklı kararlar almak için uzmanlardan ve danışmanlardan yardım alınması ve piyasa gelişmelerinin yakından takip edilmesi tavsiye edilir.

Enflasyona karşı korunmak için yatırım fonlarını kullanmanın avantajları ve dezavantajları

Yatırım fonlarının enflasyona karşı korunmak için uygun bir seçenek olmasını sağlayan birçok avantajı vardır ve bunların en önemlileri şunlardır:

  1. Fonlar, ekonomik sorunlarla akıllıca başa çıkabilecek profesyonel bir yönetime sahiptir, bu da çalkantılı ekonomik koşullarda kendi başınıza yatırım yapmaktansa onlara yatırım yapmayı daha kolay hale getirir.
  2. Bir ülkenin ekonomisinde enflasyon ortaya çıktığında, daha istikrarlı yatırım kaynakları aramak akıllıca olacaktır ve fonların farklı küresel piyasalara erişimi sayesinde yatırımcılar daha güvenli koşullarda yatırım yapma fırsatına sahip olurlar.
  3. Yatırım fonları, yatırım yapılan varlıkları çeşitlendirme fırsatı sunarak riski en aza indirmeye ve büyüme fırsatlarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.

Bu ve diğer avantajların yanı sıra, enflasyonist koşullarda yatırım yapmanın bazı dezavantajlarını da bilmekte fayda vardır:

  1. Yatırımların yönlendirilmesinden fon yönetimi sorumlu olduğu için yatırım üzerinde doğrudan kontrol eksikliği.
  2. Her bir fonun performansına ve stratejilerine bağlı olarak kâr garantisi veya enflasyonun etkilerinden tamamen kaçış yoktur.
  3. Yönetim hizmetleri ve yatırım ücretleri için fon yönetimi tarafından talep edilen ücret ve maliyetlere katlanmak.

Oragon ile yatırım fonlarında karlı yatırımınıza hemen başlayın

Oragon, Türkiye Menkul Kıymetler Komisyonu tarafından yeni yatırım fonlarına lisans veren şirketlerden biri olmanın yanı sıra, bu alandaki istisnai uzmanlığıyla, kanıtlanmış bir geçmişe sahip seçkin ekonomistlerden oluşan profesyonel yönetim ekibi aracılığıyla müşterilerine özellikle gayrimenkul yatırımı alanında bir dizi gelecek vaat eden yatırım fonu sunmaktadır.

Ayrıca Oragon, iş modelimizi keşfetmek veya yatırım fonlarımızın nüanslarını anlamak ve bunlarla ilgili tüm sorularınızı yanıtlamak isteyen herkesin sorularını memnuniyetle karşılamaktadır.

Bize Ulaşın!

Yatırımlarınızla ilgili bize her an ulaşabilir, sorularınızı iletebilirsiniz.