Turizm yatırım fonları nedir?
Yatırım fonları, yatırımcıların fonlarının tek bir potada toplanarak fonun projelerine ve amaçlarına hizmet edecek şekilde yatırım yapılmasına ve böylece elde edilen kârın fon katılımcıları arasında sermaye katkılarına göre paylaştırılmasına dayanan katılımcı yatırım araçları olarak bilinmektedir.
Eğer fonlar gayrimenkul sektöründe uzmanlaşırsa, gayrimenkul fonları olarak bilinirler veya hisse senetleri alanında, hisse senedi fonları olarak bilinirler ve aynı durum turizm yatırım fonları için de geçerlidir, bu fonlar turizm sektörlerine yatırım alanında faaliyet göstermektedirler.
Dolayısıyla, turizm yatırım fonları, yatırımcıların paralarını turizm sektöründe faaliyet gösteren projelere ve şirketlere yatıran finansal kuruluşlardır ve bu fonlar, özellikle Türkiye gibi kendine özgü turizm faaliyetleriyle bilinen ülkelerde, gelecek vaat eden bu sektörün büyümesinden yararlanarak yatırımlarından finansal getiri elde etmeyi amaçlamaktadır.
Turizm yatırım fonları nasıl çalışır?
Turizm yatırım fonlarının mekanizması diğer fonlardan farklı değildir, ancak yatırım araçları turizm sektörünün yapısı ve özellikleri nedeniyle farklılık göstermektedir.
Fonlar, hedef turizm pazarını ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra, entegre bir iş planı ve yatırım stratejileri ile bu sektördeki mevcut veya gelecekteki turizm projelerinden yararlanarak iddialı yatırım planları geliştirerek çalışmalarına başlar.
Yatırım fonu bazı yatırım varlıklarına sahip olabilir veya olmayabilir ve daha sonra yatırım planlarına ikna etmek ve yatırımlarına sermayeleriyle katılmak için yatırımcılar arasında reklamını yapar, bu da fonun sermayesinin önemli ölçüde artmasına katkıda bulunur ve ödüllendirici getirileri olan büyük yatırımlara girmesinin yolunu açar.
Yatırım fonları genellikle kar sağlamak ve tek bir yatırımda risk almamak için yatırımlarını çeşitlendirmeye çalışır, bu nedenle fonların faaliyetleri tatil köyleri, oteller, havacılık hizmetleri, eğlence parkları ve lojistik şirketleri gibi turizm endüstrisinin tüm alanlarına genişleyebilir...
Bir yatırım fonunun başarısının özü yönetiminin başarısıdır, bu nedenle turizm fonları genellikle finansçılardan ve turizm sektöründeki uzmanlardan oluşan uzman bir ekip tarafından yönetilir.
Her fonun iş planına göre, fonun yatırımlarından elde edilen karlar, katılımcılarına hisselerine göre periyodik olarak dağıtılır veya bu karlar, servetlerini büyütmek için sermayeleri üzerinde artırılır.
Turizm yatırım fonları, yatırımcıların haklarını korumak amacıyla genellikle birçok düzenlemeye ve Türkiye'de olduğu gibi hükümetler ve Menkul Kıymetler Komisyonu tarafından sürekli izlemeye tabidir.
Turizm yatırım fonlarının hedef sektörleri
Turizm yatırım fonlarının yararlanmaya çalıştığı en popüler yatırım sektörlerinden bazıları:
1. Otelcilik
Konaklama ve otelciliğin tüm alanlarında turistlere sağlanan geniş hizmet yelpazesini ifade eder: Oteller, tatil köyleri, bireysel pansiyonlar, doğa kampları, lüks yolcu gemileri, restoranlar... Ayrıca online rezervasyon hizmetleri gibi kendi teknolojisine de yatırım yapmaktadır.
2. Seyahat
Bu, havayolları, turizm acenteleri, araba kiralama ve turist taşıma hizmetleri ve hatta çevrimiçi rezervasyon hizmetleri gibi seyahat ve ulaşım hizmetleriyle ilgili her şeyi içerir...
Bu yatırım ya doğrudan ya da yeni kurulmuş bir havayolu şirketine ortak olmak gibi mevcut bir şirkete yatırım yapmak suretiyle gerçekleştirilir.
3. Eğlence
Bu, turistlerin genellikle eğlence için ziyaret ettikleri kulüpler, eğlence parkları, müzeler ve macera parkları, su tatil köyleri vb. gibi diğer rekreasyonel faaliyetler gibi faaliyetleri ve tesisleri ifade etmektedir.
4. Turist gayrimenkulleri
Genel olarak turizm hizmetlerinde kullanılan gayrimenkul tesislerinin inşası, satın alınması veya yatırımı yoluyla, konaklama hizmetlerinde kullanılan gayrimenkullerdir.
Turizm sektörü fonlarına yatırım yapmanın avantajları
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin turizm sektöründen elde ettiği gelir 2022 yılında yaklaşık 46,28 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 yılında 60 milyon yabancı turist ağırlamayı ve turizm gelirlerini 56 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Türkiye 2028 yılında 90 milyon turist ağırlamayı ve turizm gelirlerini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Türk hükümetinin, milli gelirin ana kaynaklarından biri olarak kabul edilen turizm sektörünün başarısına büyük önem verdiği ve sürekli olarak geliştirilmesi için çalıştığı bilinmektedir; bu nedenle, bu sektörün, Türkiye'ye genel olarak turizm endüstrisi alanında küresel olarak ileri bir konum kazandıran güçlü altyapısı ve gelişmiş turizm tesisleri ile karakterize edildiğini görüyoruz.
Dolayısıyla, cesaret verici istatistiki rakamlar ve bu sektördeki yatırımcılara sağlanan devlet kolaylıkları, ister doğrudan yatırım yoluyla ister yönetim uzmanlığı ve yüksek sermaye ile karakterize edilen ve yatırımları birçok tesis ve hizmette çeşitlendirmelerine olanak tanıyan turizm yatırım fonları yoluyla olsun, bu sektörü yatırım ve kar için ideal bir seçenek haline getirmektedir.
Turizm fonlarına yatırım yapmanın dezavantajları
Aynı zamanda, turizm yatırım sektörüne özgü, yatırım fonlarının performansını etkileyebilecek bazı dezavantajlar da söz konusu olabilir, örneğin
- TL'nin döviz kuru ve değerindeki düşüş, bu yatırımlardan beklenen geliri etkilemektedir.
- Ayrıca, bu sektördeki yoğun rekabet, turistlerin tatilleri için Türkiye'yi seçme kararlarını etkileyebilecek cazip turistik destinasyonlara sahip ülkelerden gelen hem iç hem de dış rekabet.
Türkiye'de turizm fonlarına yatırım stratejileri
Turizm, Türkiye ekonomisinin önemli ayaklarından biri olduğundan, uzmanlaşmış yatırım fonları aracılığıyla bu sektöre yatırım yapmak teşvik edici bir yatırım seçeneği olabilir.
Yatırımcıların yatırımlarını iyi araştırılmış temellere ve doğru stratejilere dayandırmaları önemlidir:
Yatırım kararlarını istikrarlı ve bilgili temellere dayandırmak için yatırımcıların turizm pazarını, özelliklerini ve gelişimini ve bir sonraki aşamadaki pazar eğilimlerini incelemeleri önemlidir.
Daha sonra mevcut turizm yatırım fonlarını incelemek ve bunlar arasında projeleri ve gelecek vizyonları temelinde ayrım yapmak ve yatırımları aynı anda birkaç fona dağıtmak doğru olacaktır.
Çeşitlendirilmiş ve coğrafi olarak en yaygın fonu seçmek, en yoğun turizm sezonlarını bilerek yatırımlar için bir zaman ufku belirlemek ve yatırımları buna göre ele almak ve daha sonra bu yatırımları düzenli olarak takip etmek gibi potansiyel yatırım risklerine karşı korunmak önemlidir.
Türkiye'deki yatırım fonlarıyla ilgili her şey için Oragon'un uzmanlarına danışabilirsiniz
Oragon, 2018 yılında portföy yönetimi işine başlamış, ardından Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu'ndan gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi fonları kurmak için lisans almış ve 2023 yılında Oragon, girişim sermayesi portföylerinin yaratıcısı ve yöneticisi olarak lisans alarak faaliyetlerini genişletebilmiştir.
Bugün Oragon, gayrimenkul sektörünün ve Türk hisse senedi piyasalarının en parlak yatırım kişiliklerinden bazılarını içeren bir yönetim ekibi tarafından yönetilmektedir.
Oragon, yatırım fonlarını, birikimlerini büyütmek ve mümkün olan en yüksek yatırım getirisini elde etmek isteyen hırslı yatırımcılara, yatırım risklerini göz önünde bulundurarak, açık ve çalışılmış yatırım ilkelerine göre, kendi yeni yatırım fonlarını kurmak isteyenler için lisans ve resmi onay alma imkânı ile sunmaktadır.
Oragon ayrıca, bu önemli yatırım sektörüyle ilgili her konuda bilgi sahibi olan bir danışman ekibi aracılığıyla Türkiye'de yatırım fonlarına yatırım yapmakla ilgili her konuda ücretsiz danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır.