- Yatırım fonlarının performans geçmişini analiz etmenin önemi
- Türkiye'deki hisse senedi fonlarının son 5 yıllık performans geçmişi
- Fonların geçmiş finansal sonuçları tatmin edici mi?
- Türkiye yatırım fonları ekonomik krizlerde nasıl bir performans sergiledi?
- Diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki yatırım fonlarının performans geçmişi
Yatırım fonlarının performans geçmişini analiz etmenin önemi
Yatırım fonlarının performans geçmişini analiz etmek, geçmiş dönemlerdeki performans verilerinden yararlanarak yatırımın geleceğini keşfetmek açısından taşıdığı önem nedeniyle bu alanda yatırımcılar tarafından atlanmaması gereken en önemli adımlardan biridir.
Geçmiş performansın olumlu olması, bir sonraki aşamada etkin bir yatırım performansının yanı sıra fonun basiretli bir şekilde yönetildiğini ve bu yönetimin gelecekte daha cesaret verici yatırım başarıları sağlama ihtimalini de ortaya koymaktadır.
Belirli bir fonun performans geçmişini değerlendirmenin, o fona yatırım yapma kararı vermeden önce incelenmesi gereken bir dizi unsurdan yalnızca biri olduğu ve performansı, fonun stratejisini, yatırım planlarını anlamaktan, riskleri ve kaçınma planlarını incelemekten ayrı olarak analiz etmenin doğru olmadığı da bilinmektedir...
Türkiye'de yatırım fonu tipleri ve gelişimi
Türkiye'deki yatırım fonları, bu alanda küresel olarak bilinen yatırım seçeneklerinin çoğunu içerir ve bunlardan en bilinenleri şunlardır:
- Hisse senedi fonları: Türk borsalarında işlem gören şirketlerin hisselerine yatırım yapma alanında faaliyet gösteren fonlardır.
- Tahvil Fonları: Devlet veya şirket tahvilleri satın alma alanında faaliyet gösteren fonlardır.
- Karma Fonlar: Bunlar, farklı varlıkları tek bir yatırım portföyünde birleştiren fonlardır, bu nedenle çeşitlilik ile karakterize edilirler.
- Gayrimenkul Fonları: Daireler, villalar, tatil köyleri, ticari, endüstriyel ve tıbbi merkezler gibi çeşitli gayrimenkul türlerine yatırım yapan fonlar...
- Emtia Fonları: Petrol, gaz, buğday gibi dünyanın en tanınmış ve önemli emtialarına yapılan yatırımlar...
- Değerli Metaller Fonları: Altın ve gümüş gibi metallere yatırım yapar...
- Başlangıç Fonları: Ortak yatırım avantajları karşılığında projeleri ve şirketleri destekleme alanında faaliyet göstermektedir.
Son yıllarda, fonların yatırım alanlarında uzman kişiler tarafından akılcı bir şekilde yönetilmesi ve yatırımların risk ve dalgalanma olmaksızın büyümesi için bu fonların taşıdığı büyük sorumluluk gibi bilinen avantajları sayesinde, bu önemli yatırım sınıfına yatırım yapmanın önemine ilişkin farkındalık artmıştır.
Yatırımcıların yatırım fonlarındaki birimleri sorunsuz bir şekilde alıp satmalarına olanak tanıyan ileri teknolojinin önemli katkılarını unutmamak gerekir.
Fon sayısındaki artış ve bu fonlara yatırım yapma eğilimi
Daha önce Türkiye'de kurulmuş olan lisanslı yatırım fonu sayısının 337 olduğu ve son yıllarda bu tip yatırımlara olan talebin artmasıyla bu sayının önemli ölçüde artabileceği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.
Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) göre 7 Haziran 2024 tarihinde yatırım fonu yatırımcı sayısı ilk kez 5 milyon kişiyi aşarken, fonlardaki yatırımcı sayısının sürekli artması dikkat çekiyor.
Yatırım fonu yatırımcılarının sayısı bir yılda 1,2 milyon kişi artarak son yıllardaki muazzam ve artan popülariteyi ortaya koymuştur.
Türkiye'deki hisse senedi fonlarının son 5 yıllık performans geçmişi
Hisse senedi fonlarının son 5 yıllık performans geçmişi, bu fonların dikkat çekici bir performans sergilediğini göstermektedir.
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu Tefas'a göre, fon getirileri %203 ile %2532 arasında değişmektedir; bunlar gerçekten de cazip sonuçlardır ve bir fondan diğerine büyük farklılıklar göstermektedir.
Fonların geçmiş finansal sonuçları tatmin edici mi?
Türkiye'deki yatırım fonlarının tarihsel sonuçlarından bahsederken, kısa vadeli ve uzun vadeli yatırımlar arasında bir ayrım yapılmalıdır, çünkü yatırım fonlarına yatırım, volatilite ile karakterize edilen kısa vadeli yatırımların aksine uzun vadeli büyüme ile tanımlanmaktadır.
Sonuç olarak, Türk yatırım fonlarının uzun vadede iyi getiriler elde ettiği söylenebilir.
Türkiye yatırım fonları ekonomik krizlerde nasıl bir performans sergiledi?
Tıpkı diğer küresel ekonomilerde olduğu gibi ülkemizde de yatırım fonlarının ülkeyi etkileyen ekonomik krizlerin gerçekliğinden ve çeşitli kriz dönemlerinde yaşananlardan etkilenmesi doğaldır.
Örneğin, 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'u küresel bir salgın olarak ilan etmesiyle birlikte, salgının etkilerinin genel olarak ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde güçlü bir şekilde hissedilmesi, özellikle küresel kapanmaların ekonomik piyasalarda ani ve hızlı düşüşlere yol açmasının ardından, salgının sağlık ve finansal piyasalar üzerindeki etkisini incelemek önemli hale geldi.
COVID-19'un Türkiye'deki finans piyasası üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalara bakıldığında, o dönem için lojistik regresyon analizi ve karışıklık matrisi yapılmış ve bu çalışmada 8 hisse senedi %61,5 doğruluk oranıyla kaybedenler, 16 hisse senedi ise %94,1 doğruluk oranıyla kazananlar olarak sınıflandırılmıştır.
Kazanan hisse senetlerinin sektörüne bakıldığında, çoğunun sanayi ve perakende sektörlerine ait olduğu görülmüştür. Kaybeden hisseler ise havacılık ve bankacılık sektörlerine aittir.
COVID-19 döneminde BIST-30 hisse senetleri 2019 piyasa verileriyle karşılaştırıldığında, 'kaybedenlerden' daha fazla hisse senedi 'kazanan' olarak kategorize edilmiştir.
Yatırımcı tercihleri ve davranışları üzerine yapılan uluslararası çalışmalarda, haftalık işlem hacmi yoğunluğunda pandemi öncesine kıyasla %13,9'luk bir artış gözlemlenmiştir.
Diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki yatırım fonlarının performans geçmişi
Türk yatırım fonlarının performans geçmişinin dünyanın diğer ülkeleriyle genel bir karşılaştırması, fonların genellikle faaliyet alanları ve işlem gören varlıkları açısından farklılık göstermesi, döviz dalgalanmalarının ve diğer muhasebe faktörlerinin ve vergilerin etkisinin dikkate alınması ve yatırımların belirli bir zaman diliminde veya uzun vadede hesaplanması vb. nedenlerle araştırmacı için görevi çok zorlaştırabilir.
Genel olarak, Türk yatırım fonları, devletin yatırımcılara yönelik teşvikleri, vergi indirimleri veya muafiyetleri ve bunlara yönelik yüksek yatırım talebi sayesinde yatırım için önemli bir alandır.
Oragon ile yatırım fonlarına yaptığınız yatırımın getirisini en üst düzeye çıkarın
Günümüzde yatırım fonları, birikimlerini en üst düzeyde değerlendirmek isteyenler için ideal araçlardır; çünkü yatırım fonları, yatırım yönetiminde farklı bir uzmanlık ve bu araçları kullanarak servet artırma konusunda uzmanlaşmış yetkinlikler içermektedir.
Yatırım sektörünün en büyük isimlerinden oluşan bir yönetim ekibine sahip olan Oragon, fon yönetimi alanında profesyonel bir yatırım modeli olarak kendini kanıtlamıştır.
Oragon, yatırım fonları alanındaki profesyonel ve önemli hizmetlerimizin yelpazesini keşfetmek ve gelişmiş stratejimizi ve iş modelimizi keşfetmek için tüm ilgili tarafları yatırım fırsatlarını keşfetmeye ve ücretsiz danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmaya davet ediyor.